Leven vanuit het ware Zuivere zelf, wat is dat?

12342474_10208187597518252_666612125140705732_nHet is al weer een tijdje geleden dat ik iets heb geschreven en als ik iets schrijf dan vind ik dat het echt ergens over moet gaan. Daarom gaat het dit keer over het zuivere zelf. Ik ontmoet steeds vaker mensen die niet handelen vanuit het zuivere zelf, maar vanuit oude energetische stukken van hun ouders of van het innerlijke kind (zoals vanuit angst, jaloezie, onzekerheid, afgunst, starheid en vooral slachtofferschap). Maar wat is het zuivere zelf nu werkelijk?

Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen. Ik leg vaak aan mijn cursisten uit dat ik altijd mijn best doe om te leven vanuit waarheid. Dit betekent dat ik probeer om de dingen zoveel mogelijk bij mezelf te houden zonder met mijn vinger te wijzen naar een ander. Met andere woorden ik doe mijn best om eerlijk te zijn tegen mijzelf zonder egoistisch te zijn of emotionele schade te brengen bij een ander en tegelijkertijd mijn eigen waarde en kracht te behouden. Als ik mij getriggerd voel doordat iemand iets doet dan kijk ik waarom ik mij zo getriggerd voel. Die ander heeft immers niets met mijn trigger te maken, mijn trigger of beter gezegd innerlijke wond of pijn was al aanwezig. De persoon die mij getriggerd heeft, doet niets meer dan mij bewustmaken van het feit dat ik die wond of innerlijke pijn al had, anders had ik ook niet getriggerd kunnen worden. Vaak zie je bij degenen die niet bewust zijn van zichzelf, maar eerder bewusteloos zijn, dat zij boos reageren op die persoon. Je kent het misschien wel, oordelen over een ander zonder dat je iemand werkelijk goed kent of de moeite neemt om die gene te leren kennen of roddelen over iemand zonder bij jezelf te kijken waarom je dit werkelijk doet maar juist met de groep mensen mee praat om er bij te horen. Dus iemand belachelijk maken en je eigen ego op vijzelen zonder door te hebben dat je fout bezig bent en jij jezelf goed praat.

Het gaat hier eigenlijk over innerlijke blokkades, wat beter bekend staat als innerlijke trauma’s die we vaak niet willen zien, laat staan begrijpen. Dus bedenken we strategieën, zoals maskers. Innerlijke maskers worden gemaakt om innerlijke pijn te bedekken zonder deze te hoeven zien of voelen en zo gaat de focus naar buiten naar andere personen in plaats van bij jezelf te kijken. Maskers zijn karakterstructuren of persoonlijkheden die niet echt zijn, maar we geloven er heilig in. Zo creëren we iets om onze pijn en innerlijke trauma’s niet te hoeven zien en voelen. En daar gaat het werkelijk om: jezelf zien en jezelf werkelijk voelen, want zonder jezelf te zien of te voelen kun je ook niet de ander zien of voelen.

Leven vanuit waarheid en zuiverheid betekent dat je bereid bent om werkelijk naar jezelf te kijken, zonder oordeel en zonder angst. Je durft te zien wat zich in je afspeelt zonder iemand anders te beschuldigen, bijvoorbeeld hoe je onbewust mensen probeert te manipuleren voor je eigen gewin of verteld hoe verkeerd anderen bezig zijn en men steeds buiten zichzelf blijft. Ik heb vaak verteld tijdens cursussen dat als je eenmaal werkt aan je innerlijke bewustwording en jij je innerlijke valkuilen steeds beter leert kennen dat je dan als mens zult gaan veranderen omdat je bewuster wordt van wat er werkelijk is. Je bevrijdt jezelf van je innerlijke valkuilen en zal zoveel mogelijk vanuit waarheid gaan leven. Dit betekent dat er dan zowel een innerlijk (met jezelf) als uiterlijk conflict kan komen met de mensen om jou heen, die niet in waarheid leven. Zij overleven nog in valse strategieën, met hun maskers. Mensen die vanuit waarheid leven krijgen vaak te horen dat ze zo veranderd zijn, dat ze niet meer bereikbaar zijn. Ze krijgen te horen dat ze niet meer te volgen zijn en er wordt ingewerkt op hun schuldgevoel. Ze horen: “het zal wel komen door die stomme trainingen die jij volgt”, en sommigen worden voor de keuze gesteld te stoppen met de trainingen omdat ze de ander anders kwijt raken. Hoe belachelijk is dat? Gelukkig wordt diegene die het pad van bewustwording bewandeld ook steeds bewuster van de manipulerende trekjes van de mensen om zich heen waardoor men daar niet meer in mee gaat zolang diegene natuurlijk zijn eigen kracht en eigen waarde behoudt, want ware geluk zit in jezelf en niet buiten jou.

Jij bent bezig om bewust te worden van je innerlijke zelf, je ware zuivere zelf te ontdekken en jezelf te bevrijden van je innerlijke pijn en strategieën die je in de jaren gecreëerd hebt om te kunnen overleven in de wereld. Wij zeggen toch ook niet tegen de bewusteloze mensen: “als jij niet wakker wordt en niet bewust wordt van je valse manipulerende gedrag, dan ga ik niet meer met je om”? Nee, wij nemen rustig de tijd en laten het over aan de krachten van het universum die er automatisch voor zorgen dat er afstand komt om een ieder in zijn of haar waarde te laten. Dit is de verantwoordelijkheid die je als bewust mens neemt om zo bij jezelf te blijven zonder je kracht weg te geven. Hoe bewuster je wordt, hoe selectiever je wordt in het uitzoeken van mensen waar je daadwerkelijk een klik mee voelt. Je resoneert meer met mensen die op hetzelfde bewustzijnsniveau zitten. Daar is niks mis mee, alleen zal je medemens waar je eerder mee omging daarop reageren door je te veroordelen en zullen ze niet hun verantwoordelijkheid van hun eigen acties kunnen zien, en daardoor over je gaan roddelen en zelfs ruzie maken omdat zij geen grip meer op je hebben. Deze grip of beter gezegd controle leren wij juist los te laten want er is in werkelijkheid geen controle dus valt er ook geen grip te hebben over iets of over een ander want dat is pure illusie. Dat heeft niks met liefde, respect en werkelijke verbinding te maken. Eenmaal bezig met je innerlijke bewustwording leer je de ladingen los te laten die de bewusteloze mensen juist vast willen houden. Dit doen ze uit angst omdat ze niet anders kennen. Wij leren onszelf opnieuw te verbinden, niet met angst, maar met werkelijke zelfliefde door onszelf te accepteren en de oude lagen van pijn opnieuw te ervaren zodat we bewust kunnen worden van wat er werkelijk is. Alleen dan kunnen we dit vanuit volle bewustzijn loslaten en eenmaal bevrijd van deze lading komt er sereniteit, rust, innerlijke acceptatie, een groter bewustzijn en innerlijke zelfliefde. Is dat punt eenmaal bereikt dan kunnen we daadwerkelijk openstaan voor vrienden en natuurlijk onze levenspartner en werkelijke liefde ervaren.  Liefde is nu eenmaal de allerhoogste staat van bewustzijn die er is en in die liefde zal men zelf nooit vanuit eigenbelang werken. Ware liefde brengt eenheid zonder oordeel, ware liefde is zonder oordeel, het is juist het Ego die veroordeeld en afscheiding brengt.

Maar waarom creëren we dit soort strategieën en waarom leven we in de overlevingsmodus en niet in liefde? Het is toch geen oorlog? We hoeven toch niet te overleven? We hebben toch voldoende voedsel? Een dak boven ons hoofd? Ja dat hebben we, maar onze ouders en vooral hun ouders hebben dat niet altijd gehad. Zij hebben de oorlog wél meegemaakt. Wat heeft dit er nu mee te maken?

Wij worden opgevoed met de normen en waarden van onze ouders, die weer zijn opgevoed door hun ouders. Je kent het misschien wel. Vroeger zei men vaak: in onze tijd was dat anders. In de tijd van oorlog was men bezig om te overleven en niet om te leven want leven doe je van uit liefde. Onze opa’s en oma’s waren aan het overleven en ze bleven in overleving. En in overleving is geen liefde aanwezig, alleen maar angst en onzekerheid. Hun kinderen werden geboren en ze voedden de kinderen op in diezelfde overlevingsstrategieën. Waarom? Omdat zij zelf hun gevoel moesten uitschakelen. Door niet meer te voelen, maakte je het mogelijk om de oorlog te overleven. Door niet meer te voelen, kon je makkelijker vergeten. Door niet meer te voelen, was het beter leven. Althans dat dacht men.

En toen werden hun kinderen geboren en werden ze gevoelloos opgevoed vanuit het overleving strategie, zonder liefde, zonder tederheid, zonder begeleiding, zonder warmte, maar juist vanuit de eigen angst, onzekerheid, boosheid, verbitterdheid en verdriet. Daar kwam geen echte liefde bij kijken, daar zat geen gevoel bij. Het gevoel was uitgeschakeld.

Ik verbaas mij er tot de dag van vandaag nog steeds over hoe weinig mensen knuffelen en contact maken maar dan ook werkelijk lichamelijk contact maken. Ik merkte zelfs in mijn praktijk dat veel mensen innerlijk, zowel seksueel als emotioneel en mentaal beschadigd zijn en zichzelf zijn kwijtgeraakt. Alleen nog maar verbitterd zijn, boos, verdrietig en in de war. Ze weten het niet meer, ze weten niet meer wie ze zijn.

Daarom doe ik altijd mijn best om te leven vanuit waarheid en zuiverheid. Leven vanuit waarheid is het moeilijkste wat er is, want je kan en mag niet meer in ontkenning gaan. Je moet werkelijk voelen wat er is, voelen wat tegen je wordt gezegd, voelen wat er in jou en buiten jou gebeurt zonder je eigen kracht weg te geven. Vandaaruit toch jouw grenzen aangeven zonder in emotie te schieten. Leven vanuit waarheid betekent leven vanuit je ware volwassen zelf, zonder in de energie van je ouders of van je innerlijke kind te schieten. Het zijn juist deze bijzondere mensen die dit pad bewandelen – het pad van bewustwording – die iedereen als hun gelijke zien en zichzelf niet boven een ander verheffen maar respect en begrip tonen. Het zijn juist deze mensen die werkelijke liefde kunnen voelen en uiten, zichzelf liefhebben en werkelijk in liefde leven zonder wrok, zonder oordeel. Dat zou toch iedereen willen? Ik gun dit iedereen, zelfs hen die ik in dit verhaal de bewusteloze mensen noem. Waarom? Omdat ware liefde geen grenzen kent, geen oordeel kent en alleen maar liefde wil delen. Omdat liefde gewoon liefde is. Omdat we hier op aarde zijn om ons bewustzijn te ervaren. Ongeacht in welke staat van bewustzijn je ook zit maar daarvoor moet je wel open staan voor jezelf en anderen, je hoeft alleen maar te willen om in waarheid en liefde te kunnen leven. En pas dan zal jij jezelf bevrijden van je innerlijke gevangenis, je innerlijke trauma’s en ladingen.

Liefde is de enige weg naar geluk, want leven zonder liefde maakt het leven niets waard.

In Kracht, Liefde en Dienstbaarheid

Senia Melchizedek